Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Turizm Aktiviteleri

Kop Dağı Kış ve Kayak Sporları Merkezi 

Bayburt Erzurum sınırında, yaklaşık 3000 m yüksekliğindeki Tarihi İpek Yolu güzergahı ve Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya açılan yolların en önemli geçit noktası olan Kop Dağı Kayak Sporları Turizm merkezidir. Erzurum Havaalanı'na 70 km, Bayburt merkeze 33 km mesafededir.

Kayak merkezi, 2600 m rakımda, Kartal Tepesi olarak bilinen bir tepenin ardında başlıyor. Aralık ayında kar tutmaya başlıyor ve mayıs sonuna kadar kaliteli kar sunmaya devam ediyor. Büyükşehir yaşantı'sının stresinden kurtulmanızı sağlayacak çam ve çiçek kokuları ile yoğrulmuş tertemiz havası sizleri hayata yeniden motive edecek niteliktedir.

Bol oksijen, bakir bir doğa ve sakin bir kayak deneyimi sunan kayak merkezi'nin 1240 m uzunluğunda bir teleskisi var. Kayak merkezinin 2950 m zirvelerden başlayan ve zorluk derecesine göre farklılık gösteren 10 ayrı pisti bulunuyor. Otelin hemen yanında yer alan farklı zorluk derecelerindeki kayak pistleri, profesyonel kayakçıların ve kayak tutkunlarının ilgisini çekmektedir.


Dede Korkut Şenlikleri

Bayburt'un önemli kültürel etkinliklerinden olan ve özellikle Türk dünyasında ilgisiyle izlenen Uluslararası Dede Korkut ve Sanat Şöleni Bayburt'ta geleneksel olarak düzenlenmektedir. Bayburt'tun tanıtımı adına önemli olan bu şölen, Masat köyündeki Dede Korkut'un mezarı ziyaret ile başlıyor. Her yıl temmuz ayının ikinci haftası başlayan şölende hafta boyunca çeşitli kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklerin yer aldığı geleneksel cirit oyunları, yöresel yemek sunumları, resim ve el sanatları sergileri, mehter marşları ve tasavvuf müziği konserleri, folklor gösterileri, şiir dinletileri, konferans ve paneller toplumu kendi tarihi ve kültürüyle tanıştırma bakamından önemli bir sosyal sorumluluk girişimi olarak 1994 yılından beri sürdürülmektedir. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni'ne yurt içi ve yurt dışından bir çok halk oyunları ekipleri ve sanatçılar davet edilmektedir.

IMG_4398.JPG

Hasat Şenliği

Bayburt’ta üretilen organik ürünler ile Aşağı Çoruh Vadisi’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen Organik Hasat Şenliği’nin ilki gerçekleştirildi.

Merkeze bağlı Aslandede Köyü’ndeki etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Organik Hasat Şenliği ile Aşağı Çoruh Vadisi’ndeki 18 köyde üretilen kendine has tat, renk ve dokuya sahip Orsor Balı, Kân domatesi, Kân Karpuzu ve Fasulye gibi sebze ve meyvelerin tanıtımının yanı sıra bölgede gerçekleştirilen organik üretime dikkat çekilmesi ve organik üretimin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, artırılması hedefleniyor.




Rafting

Dünyanın en hızlı ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, Bayburt'un en büyük akarsularının başında gelmektedir. Nehrin kaynağı Mescit Dağı’ndan gelmekle birlikte Borçka’nın Muratlı kasabasından ülkemiz sınırlarından çıkar ve Batum’dan Karadeniz’e akar.
Çoruh Nehri 431 km uzunluğa sahip olup 410 km’si ülkemiz sınırları içindedir. Çoruh Nehri’nde kefal ve sazan başta olmak üzere birkaç balık türü de yaşamaktadır. 
Bayburt’tan Çoruh Nehri’ni izleyerek Dikmetaş Köprüsü’ne intikal ettiğinizde parkura başlayabilirsiniz. Dilerseniz burada kamp da kurabilirsiniz. Kamp kurabileceğiniz bir diğer yer ise Aslandede ya da Laleli bölgesi olabilir. Bu parkurun zorluk derecesi 2 – 3 olup parkurun tamamlanma süresi ise ortalama 3 gündür.

Cirit

ATA sporu cirit geleneği Bayburt'un köylerinde yaşatılmaya devam ediyor. Cirit'e, yöre halkının yanı sıra kent ziyaretçileri de yoğun ilgi gösteriyor. 

Bayburt'ta, atın ve insanın mücadelesine dayanan, erliğin göstergesi olarak görülen cirit geleneği sürüyor. Türklerin yüzyıllardır Orta Asya bozkırlarında savaşa hazırlık için oynadığı cirit geleneği bölgede yaşatılmaya çalışılıyor. Kentteki tüm köylerde oynanan ve rakibin affedildiği tek spor olma özelliği bulunan cirit, vatandaşlar ve kenti ziyarete gelenlerin de büyük ilgisini görüyor. Cirit sporu için hazırlanan atlar da sahipleri tarafından sıkı bir antrenman programına tabii tutuluyor.